Projekti EVS (European Voluntary Service – Evropska prostovoljska služba) potekajo znotraj programa evropskega financiranja Erasmus+. EVS je namenjen mladim od 18. do vključno 30. leta in jim v okviru mednarodnega prostovoljskega projekta omogoča neformalno izobraževanje v dolžini od 2 mesecev do 1 leta.

Med bivanjem v tujini je prostovoljcu zagotovljeno bivanje, jezikovni tečaj, prevoz na delo, zavarovanje, prehrana in žepnina. Sofinancirana je tudi pot v kraj opravljanja EVS projekta. Več o EVSu.

Preplet – društvo za ustvarjalno skupnost ti omogoča, da se udeležiš EVS-a v ekovasi Sieben Linden v Nemčiji.

Naša članica Lara Kastelic je svoj EVS v ekovasi opravljala v letu 2012/13 (ki je o svoji izkušnji pisala tudi blog), Evita pa svoj EVS opravlja v tem letu in prav tako piše blog.

TRAJANJE

Prostovoljska aktivnost poteka med 1.3.2019 in 30.10.2019.

OPIS DELA

V delovnem tednu se opravi 32,5 delovnih ur, ki se porazdelijo med 3 delovna področja z namenom, da je delo razgibano in raznoliko.

 1. Delo z gosti in podpora izobraževanju, delo na vrtu in v kuhinji (15 ur na teden).
 2. Projekt Let’s do it world (10 ur na teden).
 3. Projekti in aktivnosti po željah prostovoljca_ke (7,5 ur na teden).
 4. Dodatno bo skupaj z ostalimi prostovoljci sodeloval_a pri organizaciji enotedenskega srečanja za mlade, ki se bo odvijalo v vasi v maju/juniju 2019.

Delo z gosti in na vrtu ter v kuhinji vključuje obvezne aktivnosti ter nekaj možnih aktivnosti, da se izogne preveč rutinskemu delu.

>> DELO Z GOSTI IN PODPORA IZOBRAŽEVANJU

EVS prostovoljec bo del največje delovne ekipe v Sieben Linden – “guest-team”. Znotraj skupine se boste dogovorili za razporeditev nalog. Vključili se boste v profesionalno ekipo, kjer so jasne odgovornosti in naloge.

Redne aktivnosti vključujejo delo na recepciji in sprejem gostov, priprava zajtrka za goste, priprava jedilnice za obroke in čiščenje po obrokih. Različne vrste hišnih opravil npr. pranje perila, pomivanje…

Možne aktivnosti so:

 • ponuditi program za otroke in varstvo otrok v času določenih seminarjev,
 • izobraževalne aktivnosti v času “Summer Campa”, ki se odvija v vasi ali odprtih dni (1x na mesec),
 • priprava in izvedba delovnega tedna za mlade skupaj z ostalimi prostovoljci,
 • PR aktivnosti npr. pisanje bloga, izdelava videov, predstavitev organizacije na primernih dogodkih,
 • priprava peciva (potrebno samo za določene seminarje).

>> DELO NA VRTU IN V KUHINJI

Sieben Linden si prizadeva doseči čim večjo stopnjo samooskrbe s zelenjavo, zato so vedno veseli dodatnih rok, ki lahko pomagajo na vrtu. Obvezne aktivnosti vključujejo pomoč pri pripravi obrokov (kar pomeni večinoma čiščenje in pripravo zelenjave), nabiranje divje hrano za skupnostno kuhinjo, vlaganje in vkuhavanje ter pomoč pri čiščenju kuhinje (ne več kot 4 do 6 ur na mesec).

Možne aktivnosti so:

 • delo v zeliščnem vrtu,
 • nabiranje sadja,
 • kuhanje.

>> PROJEKT “LET’S DO IT WORLD”

Sodelovanje v https://worldcleanupday.org. Vključena sta oba EVS prostovoljca.

>> PROJEKTI IN AKTIVNOSTI PO ŽELJAH PROSTOVOLJCA_KE

Te aktivnosti so lahko povezane z aktivnostmi, ki se že odvijajo v vasi ali pa so rezultat lastne iniciativnosti prostovoljca in so koristne za gostujočo organizacijo in/ali lokalno skupnost.

Nekaj primerov:

 • delo na zelenjavnem vrtu,
 • popravilo koles,
 • delo na gradbišču (postavljanje naravne gradnje).

BIVANJE IN NAMESTITEV

V vasi je na voljo vegetarijanska in veganska hrana, ki si jo lahko prostovoljec pripravi sam ali pa gre v skupno kuhinjo. Vse sestavine so ekološke.

Prostovoljec_ka bo živel skupaj z ostalimi mladimi prostovoljci. Skupino sestavlja približno 10 ljudi, večinoma Nemcev in še en turški EVS prostovoljec. Vsi prostovoljci živijo v prikolicah (“bauwagen”). Vsako prikolico si delita 2 osebi. Običajno je v osrednjem prostoru pečka, na vsaki strani pa sta dve sobi. Prostovoljci imajo svojo skupno kuhinjo ter zunanjo kopalnico. Ostale potrebe (notranja kopalnica, pralni stroj ipd.) so jim na voljo v skupnostnih prostorih.

Prostovoljci delajo za različne organizacije v vasi, se vključujejo v aktivnosti v vasi, obenem pa imajo tudi lastne aktivnosti. Enkrat na teden pa se zberejo skupaj (t.i. forum), da se pogovarjajo o tem, kaj se jim dogaja in kje so njihovi problemi, da jih skupaj razrešujejo. Običajno enkrat na teden prodajajo pecivo v Cafe-ju, poleti se odpravijo skupaj na izlet, organizirajo delovni teden za mlade…

Posebnost vasi so stranišča, ker uporabljajo zgolj kompostna stranišča.

Celoten opis dela ter opis ekovasi v angleščini najdete tudi Looking for EVS Volunteers in Sieben Linden 2019.

PRIJAVA IN IZBOR

Če se želite prijaviti na EVS v Sieben Linden pošljite do 4. novembra 2018 na drustvo.preplet@gmail.com v angleščini napisan življenjepis in motivacijsko pismo. Priložite tudi svojo fotografijo. Omenite, če imate izkušnje dela v strežbi ali gosti, če imate kakšne izkušnje dela v kuhinju, vrtu ipd. ter morebitne izkušnje z nemškim jezikom. Delovni jezik ter jezik v skupnosti je nemščina, zato je nekaj predznanja potrebnega ter pa močna namera po učenju jezika. Že pred pričetkom prostovoljskega dela je možno opraviti spletni tečaj, ki je del programa.

Izbrani prijavitelji bodo opravili Skype intervju z gostujočo organizacijo, na podlagi česar bo opravljen končni izbor.

 

EVS v Sieben Linden 2019