GOZDNE POČITNICE

Termini:

11. julij – 15. julij

18. julij – 22. julij

25. julij – 29. julij

01. avgust – 5. avgust

* pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Skupine so polne. S prijavo na spodnji obrazec se vpišete na čakalno listo.

PRIJAVA


INFORMACIJE O LOKACIJI IN VSEBINI GOZDNIH POČITNIC

Lokacija: v fazanariji na Selih (Šmarje-Sap)

Za otroke med 5. in 10. letom oz. šolske otroke do 5. razreda. Za otroke, ki so stari 5 let in še niso prestopili šolskega praga, nam je predvsem pomembno, da starši presodite ali je otrok dovolj ZREL za samostojno udeležbo v starostno mešani skupini.

Celodnevno varstvo med 7:00 in 16:00 uro. Program gozdnih počitnic:

  • 7.00 – 8.00 sprejem otrok, risanje, namizne družabne igre, aktivnosti po željah otrok
  • 8.15 ZAJTRK
  • 9.15 – 12.30 prosta igra v gozdu z vmesno sadno malico
  • 13.00 KOSILO
  • 13.30 – 15:00 vodena aktivnost (obisk lovcev, naravovarstvene vsebine)
  • 15.00 – 16.00 MALICA in odhod domov

DEJAVNOSTI

V družbi vrstnikov bodo mladi nadebudneži lahko uživali v igri in spoznavanju pristne narave. Mimogrede bomo obiskali gozdni potoček, zakurili ogenj, naredili kakšen lok ali pa splezali na drevo. Otroci se bodo naučili varno uporabljati nož in žago. Sledili bomo otroški radovednosti in lakoti ter na ognju skupaj pripravili kaj okusnega za pod zob.

Za mnoge otroke so gozdne počitnice ena redkih priložnosti, ko se srečajo tudi s tveganimi dejavnostmi, kot je uporaba noža in žage. Tega se zavedamo, zato otrokom natančno predstavimo, kako se ta orodja uporabljajo in kakšni so varnostni ukrepi. Naše mnenje je, da je izjemnega pomena, da imajo otroci možnost takšnih dejavnosti, ker s tem preizkušajo lastne meje in se naučijo obnašati v tveganih situacijah, kar so izjemno pomembne izkušnje za kasnejše življenje. Tudi plezanje po drevesih in hoja po neravni podlagi je pomemben del razvijanja motoričnih spretnosti otrok.

VREME

Gozdne počitnice potekajo v vsakem vremenu. Kot pravijo Skandinavci, ki so znani po tem, da imajo otroke vedno zunaj: “Ni slabega vremena, je le slaba oprema”. Če pa nas bo vendarle ujelo kako slabo vreme, se bomo pred dežjem lahko umaknili pod streho kozolčka na fazanariji oz. si postavili začasno streho v gozdu.

Naša izkušnja je, da če so otroci primerno oblečeni za dež (škornji, nepremočljiva jakna, dežne hlače), potem se jim v lužah in blatu odpre nov svet, ki nudi ogromno veselja.

PROSTOR

Fazanarija je prostor, ki ga upravlja Lovska družina Grosuplja in kot že samo ime pove, tam skrbijo za fazane, ki pa jih pripeljejo šele v jesenskem času. Fazanarija je le 2 minuti oddaljena od avtocestnega izvoza Šmarje, pa vendar se nahaja sredi gozdov in travnikov, kar je odlično izhodišče za naše dogodivščine.

Na prostoru ni tekoče vode in elektrike, vendar pa nam je na voljo deževnica za umivanje rok in preprosto stranišče. Pitno vodo bomo nosili s seboj.

HRANA

Za kosila bo poskrbljeno in nam jih bodo vsak dan pripeljali. Za zajtrk in malico bo poskrbljeno.

KLOPI IN KORONA

Ker se cel dan zadržujemo v gozdu je velika verjetnost, da otrok tekom počitnic dobi tudi kakšnega klopa. Da zmanjšamo to verjetnost je obvezno, da se otroci že doma našpricajo s primernim sprejem proti klopom in imajo svoj repelent tudi s seboj, da jih lahko tekom dneva dodatno zaščitimo. Nujno je, da starši otroka vsak dan po prihodu domov pregledate.

Gozdne počitnice bomo izvedli skladno s priporočili NIJZ-ja. V primeru poslabšanja epidemiološke slike, si pridržujemo pravico do spremembe aktivnosti oz. odpovedi.

Če otrok kaže znake okužbe s korona virusom ali je bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2 , se aktivnosti ne more udeležiti.

OTROCI

Zavedamo se, da gozdno okolje dobro vpliva na otroke, ki imajo v šoli morda izzive. Po drugi strani pa se zavedamo, da imamo omejene sposobnosti in znanje, ko pride do dela z otroki, ki imajo posebne zahteve. Če presodite, da se bo vaš otrok z nami dobro počutil, ga prosimo prijavite. Prosimo tudi, da ste pri prijavi iskreni glede potreb vašega otroka, da se tudi mi lahko ustrezno pripravimo in zagotavljamo varnost ter primeren način dela.

V primeru da pa bomo mentorji presodili, da ne zmoremo poskrbeti za varnost vašega otroka in/ali skupine, vas bomo o tem nemudoma obvestili in se bomo pogovorili o naslednjih korakih. Dopuščamo možnost, da vas prosimo, da otrok prekine udeležbo. Seveda vam v tem primeru vrnemo sorazmerni delež plačila.

MENTORJI

Vsak teden bo imel drugo skupino mentorjev

EVA ZUPANČIČ, študentka andragogike in pedagogike: v društvo so jo pritegnili pristopi dela, ki sledijo otrokovi radovednosti. V tem času je pričela študirati pedagogiko in andragogiko, njena strast pa je gozdna pedagogika. Vodi Gozdne raziskovalnice za šolarje na Koščakovem hribu.

DAVID ADAMIČ, študent praktične matematike: z vodenjem delavnic za otroke ima že precej izkušenj, saj je bil 3 leta oratorijski animator, sedaj pa že nekaj let vodi najmlajšo skupino grosupeljskih skavtov (starost 8-10 let). Sam je član skavtov že več kot 15 let.

DARJA KOŠČAK,  mamica treh nadebudnežev katerim želi ponuditi kakovostno preživljanje in raziskovanje narave. Raziskuje gozdno pedagogiko, s katero želi vsem otrokom približati naravo na zabaven način in jih spodbuditi k raziskovanju in odkrivanju gozdnih skrivnosti.

LARA KASTELIC, biologinja in facilitatorka: zanima jo, kako naravo približati ljudem in se čuditi bitjem in bitjecem, ki se nam običajno zdija nagnusna (npr. krastače, kače in pajki). Dela s skupinami otrok, mladih in odraslih, kjer zasleduje načelo, da vsak lahko prispeva.

CENA

Cena na otroka za celodnevno varstvo znaša za gozdne počitnice 70€/cel teden. Cena je subvencionirana s strani Občine Grosuplje in velja za prebivalce Občine Grosuplje.

Cena na otroka za celodnevno varstvo, ki ne živijo v Občini Grosuplje je 130€/cel teden.

Če vam je ta cena v izziv, se lahko dogovorimo za plačilo v več obrokih.

Cena vključuje:

  • hrano (zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica),
  • strokovno vodenje v manjših skupinah (en odrasel na 7 otrok).

Cena ne vključuje prevoza otrok na lokacijo – za to poskrbite starši sami.

Rezervacija je potrjena s plačilom celotne akontacije na TRR društva v 5 delovnih dneh. V primeru neplačila, bomo vaše mesto prepustili osebi na čakalni listi.

Račun prejmete po opravljeni storitvi.

ODJAVE

Plačano prijavnino v celoti vrnemo v primeru upravičene odpovedi (zdravniško potrdilo), če prijavo odpoveste do vključno 14 dni pred začetkom počitnic.

Za odpoved prijave v roku manj kot 14 dni pred začetkom počitnic (tudi z zdravniškim opravičilom) prijavnine ne vrnemo, si pa lahko v primeru nezmožnosti udeležbe sami organizirate zamenjavo.

Organizatorji si pridržujemo pravico do spremembe programa ali odpovedi delavnic in/ali varstva v primeru premalo prijavljenih. V tem primeru vam v celoti vrnemo vplačano prijavnino.