Na ravni Evropske unije trenutno tečeta dva programa prostovoljskih priložnosti:

> EVS (European Voluntary Service – Evropska prostovoljska služba): je program znotraj financiranja Erasmus+, ki se izteka.

> ESC (European Solidarity Corps – Evropska solidarnostna enota): vsebinsko nadaljevanje EVS projektov, ki vključuje druge prostovoljske priložnosti. Več informacij.

V nadaljevanju tekst opisuje ESC projekte, a veljajo enaka pravila in pogoji tudi za EVS projekte.

Projekti ESC so namenjeni mladim od 18. do vključno 30. leta in jim v okviru mednarodnega prostovoljskega projekta omogoča neformalno izobraževanje v dolžini:

  • nekaj tednov do največ 2 mesecev (skupinski projekti),
  • od 2 mesecev do 1 leta.

Med bivanjem v tujini je prostovoljcu zagotovljeno bivanje, jezikovni tečaj, prevoz na delo, zavarovanje, prehrana in žepnina. Sofinancirana je tudi pot v kraj opravljanja projekta.

Z udeležbo v projektih ESC imajo prostovoljci priložnost za spoznavanje mladih iz cele Evrope, pridobijo neprecenljive delovno-prostovoljske izkušnje, se učijo ali izpopolnjujejo tuj (lokalni) jezik, predvsem pa dobijo možnost samostojnega življenja (v tujini). S sodelovanjem na ESC projektu prostovoljci spoznavajo druge kulture in so vključeni v proces globalnega učenja, kar pa nedvomno vpliva na njihovo zmanjševanje predsodkov ter na osebnostno rast.

Z delovnimi izkušnjami, ki jih prostovoljci pridobijo v takšnem projektu, si zvišujejo svoje zaposlitvene možnosti, kar je tudi eden od glavnih ciljev programa! Ob koncu projekta pridobijo prostovoljci tudi uradni certifikat Youthpass, ki beleži pridobljene kompetence in delovne dosežke in ga kasneje lahko priložijo k prijavi za delo.

KAKO NAJDEM SVOJ PROJEKT?

  • Ko se registriraš v ESC, lahko pobrskaš po bazi vseh odobrenih projektov in najdeš projekt, ki te pritegne. Kontaktiraš nas na drustvo.preplet@gmail.com in če se odločimo za sodelovanje v tvojem projektu, ti nudimo administrativno in logistično podporo.
  • Pustiš nam svoje podatke za mailing listo, ki je namenjena izključno mladim in obveščanju o priložnostih v tujini, kjer izveš kateri so naši vzpostavljeni projekti za katere iščemo slovenske udeležence.
  • Piši na drustvo.preplet@gmail.com in pomagali ti bomo, da narediš naslednji korak 🙂

ZGODBE PRETEKLIH PROSTOVOLJCEV

Naša Lara je svojo izkušnjo delila na blogu. Sieben Linden.

Gorazd o vplivu prostovoljstva na lokalno skupnost. Livonsaari.

Jože je svoj 7 mesečni projekt opisal zelo iskreno. Sekier.

Andreja je isto skupnost kot Jože, doživela na svoj način. Zaježka.

Evita Mici je pisala blog. Sieben Linden.