Učenje o gozdu je najbolj učinkovito če ga izvajamo v gozdu. Različne drevesne vrste, ptice žuželke, gobe, tla in ostale zanimivosti bomo raziskovali v gozdu na Koščakovem hribu. Delavnice se bodo izvajale vsako tretjo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.

Društvo Preplet že četrto leto zapored organizira Gozdne delavnice za šolske otroke od 1. razreda dalje. Želimo si, da otroci čim več prostega časa preživijo v naravi, saj nam ta ogromno nudi. V gozdu opazujemo naravne procese, raziskujemo drevesa in živali, ustvarjamo, gradimo in kar je najpomembnejše, pri tem se zabavamo. Na takšen način pridobivamo znanje in spretnosti ter kvalitete, ki jih bomo obdržali celo življenje.

Pri izvajanju delavnic se poslužujemo principov gozdne pedagogike, s katero širimo znanje o gozdu na zanimiv in zabaven način. Ter seveda sredi gozda. To, da smo sredi učenja v gozdu, je velika prednost, saj smo v naravi bolj sproščeni, hkrati pa lahko gozd uporabimo kot učilnico z različnimi učnimi pripomočki.

Zakaj drevesom jeseni odpade listje?

Katera goba je to?

Ali drevesa dihajo?

Kdo se tako oglaša?

Čigave so te stopinje?

Na vsa ta vprašanja in še več bomo odgovorili na Sobotnih gozdnih delavnicah na Koščakovem hribu v Grosuplju. Poleg tega se bomo prepustili domišljiji in gradili ter ustvarjali gozdne umetnine in skrivališča.

Mentorice Prepletke bodo otroke s svojim znanjem vodile skozi raznoliki in zanimivi gozdni svet.

ZA KOGA? Raziskovalce, osnovnošolce od 1. do 5. razreda, ki se ne bojijo umazati 😊

KDAJ? Predvidoma vsako drugo in četrto soboto v mesecu od 10. do 12. ure. *
V marcu in aprilu so predvidene delavnice 27. 03. 2021, 10. 04. 2021 in 24.04.2021.

* dogodki se organizirajo skladno s priporočili NIJZ

KJE? Grosuplje, na spodnjem makadamskem parkirišču zdravstvenega doma. Od tam imamo dobro izhodiščno točko za raziskovanje Koščakovega hriba.

OBVEZNA OPREMA

Delavnice potekajo v vsakem vremenu. Za nas dež in sneg nista ovira. Kaj je boljšega od skakanja po lužah? Gozdarji pravimo “ni slabega vremena, je samo slaba oprema”, zato je primerna oprema obvezna – dežne hlače, nepremočljiva obutev, pelerina in dodatna oblačila za preobleči.

Otrokom nudimo tudi zdravo malico in čaj.

Otroška domišljija ne pozna meja. Do sedaj smo zgradili že veliko zatočišč, skrivališč, in ostalih gozdnih zgradb, spuščali smo se po zip-linu, krepili plezalne spretnosti, spoznavali gobe, drevesne vrste in živali, ustvarjali z glino in naravnimi materiali, se zmočili in umazali, predvsem pa smo uživali 🙂  Galerijo fotografij najdete na Facebooku.

CENA IN PRIJAVA

Prijave sprejemamo prek spletnega obrazca:

PRIJAVA

Dodatna vprašanja nam lahko pošljete na elektronski naslov drustvo.preplet@gmail.com

Cena: 15 € na delavnico

Cena vključuje strokovno vodenje in malico.

MENTORICE

Kristina Sever – mag. ing. gozdarstva

Po izobrazbi in po srcu gozdarka, predsednica društva ProSilva Slovenija in članica društva Preplet. Ljubiteljica narave in gozda, ki se tudi v prostem času rada odpravi na gozdni potep. Aktivno se ukvarja z gozdno pedagogiko, s katero želi otrokom približati naravo na zabaven način in jih spodbuditi k raziskovanju in odkrivanju gozdnih skrivnosti.

Darja Koščak

Iskriv pogled in nasmeh Darjo vodita pri delu z mladimi in otroki. Privlači jo ples in ustvarjalni gib. Leta 2013 je pol leta preživela v Gani in delala z mladimi. Redno sodeluje z Romi v Grosuplju.

Eva Zupančičštudentka Pedagoške fakultete

Odkar se je v društvu Preplet spoznala s prosto igro, ji je ideja vedno bolj in bolj všeč. V gozdnem okolju z ostrim očesom pazi, da nadobudneži varno uporabljajo žage in nože. Njena motivacija za delo z otroki jo vodi tudi v študij pedagogike.

Lara Kastelic – univ. dipl. biologinja

Želja po novih spoznanjih je Laro peljala po mnogih poteh in pripeljala do različnih ljudi. Na tem popotavanju so jo najbolj navdušili ljudje, ki so se odločili, da želijo živeti drugače. Živeti na način, ki spoštuje ljudi in naravo. Eno leto je preživela v ekovasi v Nemčiji, kjer je dojela, kaj pomeni “živeti v skupnosti” in delati za skupno dobro na vseh ravneh bivanja. Zaščita in varovanje narave je zanjo kot biologinjo podlaga za njeno delovanje. Način, da ponovno dosežemo naravno ravnovesje, je po njenem mnenju v iskrenih medčoveških odnosih in preprostem načinu bivanja.

Sobotne gozdne delavnice 2020/2021