Dvoživke so pričele s spomladansko selitvijo in topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale. Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo – Račna, je v dolžini enega kilometra postavljena ograja za dvoživke, ki preprečuje, da bi jih na njihovi poti do mrestišč povozili. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujemo pomoč pri prenašanju.

 

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali zabice@radenskopolje.si. Z njo se boste dogovorili kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk, kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 20h in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali.

Vsak udeleženec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

– odsevni jopič,

– močno svetilko (naglavno ali ročno),

– primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Navodila za pot in parkiranje.

DRUŽINSKO ŽABANJE

Zaradi zagotavljanja varnosti prenašanje v večernem času ni primerno za otroke. Za njih organiziramo družinsko žabanje, ki se odvija tekom dneva. V terarijih prinesemo živali, katere si lahko pobliže pogledajo in se jih dotaknejo.

Naslednje žabanje bo v ponedeljek, 2. aprila, ob 10.00. Dobimo se na začetku ograje iz smeri Grosuplje. Prijave niso potrebne. Če imate kakšno vprašanje, pa pokličite Darjo 031 259 738.

Aktualne informacije spremljate na Facebook profilu društva Preplet.

Pomagajmo žabicam čez cesto