Spet je čas za selitev dvoživk. Ograjo za dvoživke na cesti Mlačevo-Račna smo letos postavili s pomočjo gasilcev PGD Čušperk in PGD Račna ter študentov naravovarstva višje strokovne šole GRM Novo mesto.

Selitev dvoživk proti mrestiščem bo predvidoma potekala do konca marca in v tem času bomo načeloma vsakodnevno prenašali dvoživke. Ker je selitev dvoživk močno odvisna od vremena, se lahko v sušnem obdobju tudi ustavi, kar pomeni, da tudi prenašanja ni.

Če želite sodelovati pri prenašanju, nam pišite na drustvo.preplet@gmail.com in dogovorili se bomo, kdaj lahko pridete glede na dogajanje na terenu. Prenašanje poteka v spremstvu koordinatorja, ki vam razloži, kako pravilno rokovati z živalmi, kako popisovati prenešene dvoživke in poskrbi za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19h in običajno traja dve uri. Navodila za pot in parkiranje.

Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

– odsevni jopič,

– močno svetilko (naglavno ali ročno),

– primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Prenašanje dvoživk za naše najmlajše ni primerno, zato bomo za njih pripravili DRUŽINSKO ŽABANJE, kjer se lahko spoznajo z različnimi vrstami dvoživk, ki živijo na Radenskem polju. Družinsko žabanje bo potekalo v soboto, 1. aprila ob 10:00h. Zberemo se na začetku ograje iz smeri Grosuplja – navodila za pot. Predhodna prijava ni potrebna.

Prenašanje dvoživk