Komaj se spomladni stali sneg, se temperatura dvigne malo nad ledišče in nastopi prvo obilnejše deževje, že naokrog skakljajo žabice. Na žalost to opazimo predvsem na cestah, ki so v tem času na nekaterih mestih polne njihovih trupelc. A zakaj te sicer skoraj neopazne živali spomladi tako množično rinejo na ceste?

To je v njihovi naravi. In to dobesedno. Žabe in vse ostale dvoživke začnejo svoje življenje v vodi, ko se spomladi kot paglavci izvalijo iz jajčec. Nato jim v nekaj mesecih zrastejo noge – preobrazijo se v odraslo žival in lahko zapustijo vodo. Ko jeseni pritisne mraz, se žabe, močeradi in druge dvoživke zatečejo v gozd, kjer se zarijejo globoko v blato. Tam na varnem pred zmrzaljo otrple preživijo zimo. Ko pa spet nastopi pomlad, se dvoživke predramijo. Odpravijo se na romanje do vode, kjer so se same izlegle. Tam se zberejo in parijo ter odložijo jajčeca.

Pogosto njihovo romarsko pot od gozda do vode in nazaj preseka prometna cesta, kot je na primer regionalna cesta Mlačevo – Račna. A žabica nima izbire, kam bo šla odlagat mreste in katero pot bo uporabila. Vedno bo romala po poti, po kateri so šle že neštete generacije njenih prednikov do vode, kjer se je sama izlegla in kjer so svoje življenje začeli tudi njeni starši, stari starši in mnoge generacije pred njimi. To je namreč v njeni naravi, zapisano je v njenih genih.

Projekt prenašanja dvoživk financira občina Grosuplje. Društvo je projekt izvedlo v letih 2015, 2016, 2017, 2018 in 2019.

Za več informacij o dogajanju spremljajte našo spletno stran ter Facebook in se naročite na naš novičnik. Za prenašanje se morate obvezno najaviti koordinatorju, s katerim boste skupaj prenašali dvoživke.

To je pomembno zaradi pravilnega štetja in določevanja živali. Prenašanje s koordinatorji se bo pričelo ob primernem vremenu (beri dežju in višjih temperaturah). Če želite sodelovati pri prenašanju dvoživk pišite na zabice(afna)radenskopolje.si in obvestili vas bomo kdaj se nam lahko priključite.

zabe_030-resized

Save

Save

Save