Tako odrasli kot otroci potrebujemo igro in gibanje. Igra stimulira možgane in proizvaja prijetne občutke. Preko igre, raziskovanja in čutenja se najhitreje in najlažje naučimo in zapomnimo nove stvari. Igriva sproščenost, veselje, zanimanje in osredotočenost so občutki, ki jih želimo preko igre spodbuditi in združiti z učenjem. Če to počnemo v naravi je še toliko bolj učinkovito, saj se naužijemo svežega zraka in se lažje umirimo.

Društvo Preplet že šesto leto zapored organizira Gozdne raziskovalnice za šolske otroke od prvega razreda dalje. Želimo si, da otroci čim več prostega časa preživijo v naravi, saj nam ta ogromno nudi. Skozi igro in gibanje se ves čas učimo, raziskujemo drevesa in živali, ustvarjamo, gradimo in kar je najpomembnejše, pri tem se zabavamo. V gozdu pridobivamo znanje in spretnosti ter kvalitete, ki jih bomo obdržali celo življenje.

Zakaj drevesom jeseni odpade listje?

Katera goba je to?

Ali drevesa dihajo?

Kdo se tako oglaša?

Čigave so te stopinje?

Na vsa ta vprašanja in še več bomo odgovorili na Gozdnih raziskovalnicah na Koščakovem hribu v Grosuplju. Poleg tega se bomo prepustili domišljiji in gradili ter ustvarjali gozdne umetnine in skrivališča.

Mentorji bodo otroke s svojim znanjem vodili skozi raznoliki in zanimivi gozdni svet.

ZA KOGA? Raziskovalce, osnovnošolce od 1. do 5. razreda, ki se ne bojijo umazati.

KDAJ? Raziskovalnice bodo potekale v naslednjih terminih, vsakič od 10.00 do 12.00.
– četrtek, 2. 11.
– petek, 3. 11.
– sobota, 4. 11.
– sobota, 11. 11.

V soboto, 18.11. pa organiziramo posebno gozdno doživetje – GOZDNI POBEG.

KJE? Grosuplje, na parkirišču zdravstvenega doma. Od tam imamo dobro izhodiščno točko za raziskovanje Koščakovega hriba.

OBVEZNA OPREMA

Raziskovalnice potekajo v vsakem vremenu. Za nas dež in sneg nista ovira. Kaj je boljšega od skakanja po lužah? Gozdarji pravimo “ni slabega vremena, je samo slaba oprema”, zato je primerna oprema obvezna – dežne hlače, nepremočljiva obutev, pelerina in dodatna oblačila za preobleči. V zimskem času tudi naglavna svetilka.

Otrokom nudimo tudi zdravo malico in čaj.

Otroška domišljija ne pozna meja. Do sedaj smo zgradili že veliko zatočišč, skrivališč, šotorov in ostalih gozdnih zgradb, spuščali smo se po zip linu, krepili plezalne spretnosti, spoznavali gobe, drevesne vrste in živali, ustvarjali z glino in naravnimi materiali, se zmočili in umazali, predvsem pa smo uživali 🙂

CENA IN PRIJAVA

DELAVNICE SO BREZPLAČNE in jih sofinancira Občina Grosuplje.

PRIJAVA

Dodatna vprašanja nam lahko pošljete na elektronski naslov drustvo.preplet@gmail.com

MENTORJI

Kristina Sever – mag. ing. gozdarstva

Gozdarka, zaposlena na Zavodu za gozdove Slovenije, predsednica združenja Pro Silva Slovenija in članica društva Preplet. Obožuje naravo, hribe in gozd, kjer tudi preživi večino prostega časa s svojo psičko. Aktivno se ukvarja z gozdno pedagogiko, s katero želi otrokom čim bolj približati gozd in jih spodbuditi k naravni igri in raziskovanju.

Eva Zupančič

Pedagoginja in andragoginja, ki jo vodi želja po raziskovanju naravnega okolja in trajnosti. Zadnje leto se ukvarja z gozdno in muzejsko pedagogiko. V gozdnem okolju z ostrim očesom pazi, da mladi nadobudneži varno uporabljajo žage in nože. Če pa jo vprašate kaj o čebelah ne bo nikoli več tiho.

Tina Koščak – uni. dipl. sociologinja

Tina je avtorica pravljice Glinčki ter soavtorica pravljice Most prijateljstva/Mosto prijateljstvo/Pejtaušaugoskri phurt. Že od 2007 vsebinsko snuje, vodi in izvaja ustvarjalne delavnice doma in v tujini. Od 2009 aktivno sodeluje z organizacijo Udruga Breza, in sicer na mednarodno priznanem festivalu Zemlja bez granica v Osijeku ter z vodenjem ustvarjalnih delavnic preko leta.

Ukvarja se tudi z izraznim plesom ter danceabillity-em, sodelovala je pri več plesnih in gledaliških predstavah (TRG, KRST…) ter se udeležila šole pripovedovanja.

Darja Koščak – pedagoginja

Iskriv pogled in nasmeh Darjo vodita pri delu z mladimi in otroki. Privlači jo ples in ustvarjalni gib. Leta 2013 je pol leta preživela v Gani in delala z mladimi. Redno sodeluje z Romi v Grosuplju.