Vsi potrebujemo igro in gibanje, še posebej otroci. Igra stimulira možgane in proizvaja prijetne občutke. Otroci se preko igre, raziskovanja in čutenja največ naučijo in zapomnijo. Igriva sproščenost, veselje, zanimanje in osredotočenost so občutki, ki jih želimo preko igre spodbuditi in združiti z učenjem. Če to počnemo v naravi je še toliko bolj učinkovito, saj se naužijemo svežega zraka in se lažje umirimo.

Društvo Preplet že tretje leto zapored organizira Gozdne raziskovalnice za šolske otroke od prvega razreda dalje. Želimo si, da otroci čim več prostega časa preživijo v naravi, saj nam ta ogromno nudi. Skozi igro in gibanje se ves čas učimo, raziskujemo drevesa in živali, ustvarjamo, gradimo in kar je najpomembnejše, pri tem se zabavamo. V gozdu pridobivamo znanje in spretnosti ter kvalitete, ki jih bomo obdržali celo življenje.

Zakaj drevesom jeseni odpade listje?

Katera goba je to?

Ali drevesa dihajo?

Kdo se tako oglaša?

Čigave so te stopinje?

Na vsa ta vprašanja in še več bomo odgovorili na Gozdnih raziskovalnicah na Koščakovem hribu v Grosuplju. Poleg tega se bomo prepustili domišljiji in gradili ter ustvarjali gozdne umetnine in skrivališča.

Mentorji bodo otroke s svojim znanjem vodili skozi raznoliki in zanimivi gozdni svet.

ZA KOGA? Raziskovalce, osnovnošolce od 1. do 5. razreda, ki se ne bojijo umazat.

KDAJ? Vsak teden! Ob sredah, med 16h in 18h. Pričnemo 2. oktobra, aktivnosti potekajo celo šolsko leto, razen v času počitnic in praznikov.

KJE? Grosuplje, na spodnjem makadamskem parkirišču zdravstvenega doma. Od tam imamo dobro izhodiščno točko za raziskovanje Koščakovega hriba.

OBVEZNA OPREMA

Raziskovalnice potekajo v vsakem vremenu. Za nas dež in sneg nista ovira. Kaj je boljšega od skakanja po lužah? Gozdarji pravimo “ni slabega vremena, je samo slaba oprema”, zato je primerna oprema obvezna – dežne hlače, nepremočljiva obutev, pelerina in dodatna oblačila za preobleči. V zimskem času tudi naglavna svetilka.

Otrokom nudimo tudi zdravo malico in čaj.

Otroška domišljija ne pozna meja. Do sedaj smo zgradili že veliko zatočišč, skrivališč, šotorov in ostalih gozdnih zgradb, spuščali smo se po zip linu, krepili plezalne spretnosti, spoznavali gobe, drevesne vrste in živali, ustvarjali z glino in naravnimi materiali, se zmočili in umazali, predvsem pa smo uživali 🙂  Galerijo fotografij najdete na Facebooku.

CENA IN PRIJAVA

Celoletni obisk: 190 €

Mesečni obisk: 40 €

Vsak prvi obisk je brezplačen.

PRIJAVA

Dodatna vprašanja nam lahko pošljete na elektronski naslov drustvo.preplet@gmail.com

MENTORJI

kristina

Kristina Sever – mag. ing. gozdarstva

Gozdarka, zaposlena na Gozdarskem inštitutu Slovenije, del ekipe Gozd eksperimentov in članica društva Preplet.  Navdušuje jo vse kar je povezano z naravo, še posebej pa gozd. Aktivno se ukvarja z gozdno pedagogiko, s katero želi otrokom čim bolj približati naravo in jih spodbuditi k naravni igri.

 

 

eva

Eva Zupančič

Odkar se je v društvu Preplet spoznala s prosto igro, ji je ideja vedno bolj in bolj všeč. V gozdnem okolju z ostrim očesom pazi, da nadebudneži varno uporabljajo žage in nože. Njena motivacija za delo z otroki jo vodi tudi v študij pedagogike.