Projekti EVS (European Voluntary Service – Evropska prostovoljska služba) potekajo znotraj programa evropskega financiranja Erasmus+. EVS je namenjen mladim od 18. do vključno 30. leta in jim v okviru mednarodnega prostovoljskega projekta omogoča neformalno izobraževanje v dolžini od 2 mesecev do 1 leta.

Med bivanjem v tujini je prostovoljcu zagotovljeno bivanje, jezikovni tečaj, prevoz na delo, zavarovanje in prehrana. Sofinancirana je tudi pot v kraj opravljanja EVS projekta. Prostovoljec_ka bo za opravljanje EVS-a v Nemčiji prejel mesečno žepnino 110€.

Preplet – društvo za ustvarjalno skupnost, omogoča da se 1 oseba iz Slovenije udeleži EVS v ekovasi Sieben Linden v Nemčiji. Naša članica Lara Kastelic je svoj EVS v ekovasi opravljala v letu 2012/13 (ki je o svoji izkušnji pisala tudi blog) in veseli nas, da sedaj lahko ponudimo to možnost še nekomu.

TRAJANJE

Prostovoljec lahko prične svojo prostovoljske službo med 1. februarjem in 1. marcem 2018. EVS lahko poteka najdlje do 31.12.2018. Glede na potrebe in zmožnosti prostovoljca, se lahko zaključi tudi prej.

S 1. februarjem prične EVS v vasi tudi prostovoljka iz Švedske, zato je 1. februar priporočen začetek, da se lahko skupaj vključita v skupnost. Februar delovno še ne bo tako intenziven, ker se seminarji šele začenjajo, delo na vrtu, pa se prične šele marca, kar omogoča bolj umirjeno privajanje na novo okolje.

OPIS DELA

V delovnem tednu se opravi 37,5 delovnih ur, ki se porazdelijo med 3 delovna področja z namenom, da je delo razgibano in raznoliko.

 1. Delo z gosti in podpora izobraževanju (15 ur na teden).
 2. Delo na vrtu in v kuhinji (10 ur na teden).
 3. Projekti in aktivnosti po željah prostovoljca_ke (12,5 ur na teden).

Delo z gosti in na vrtu ter v kuhinji vključuje obvezne aktivnosti ter nekaj možnih aktivnosti, da se izogne preveč rutinskemu delu.

DELO Z GOSTI IN PODPORA IZOBRAŽEVANJU

EVS prostovoljcev bo del največje delovne ekipe v Sieben Linden – “guest-team”. Znotraj skupine se boste dogovorili za razporeditev nalog. Vključili se boste v profesionalno ekipo, kjer so jasne odgovornosti in naloge.

Redne aktivnosti vključujejo delo na recepciji in sprejem gostov, priprava zajtrka za goste, priprava jedilnice za obroke in čiščenje po obrokih. Različne vrste hišnih opravil npr. pranje perila, pomivanje…

Možne aktivnosti so:

 • ponuditi program za otroke in varstvo otrok v času določenih seminarjev,
 • Izobraževalne aktivnosti v času “Summer Campa”, ki se odvija v vasi ali odprtih dni (1x na mesec),
 • priprava in izvedba delovnega tedna za mlade skupaj z ostalimi prostovoljci,
 • PR aktivnosti npr. pisanje bloga, izdelava videov, predstavitev organizacije na primernih dogodkih,
 • priprava peciva (potrebno samo za določene seminarje).

DELO NA VRTU IN V KUHINJI

Sieben Linden si prizadeva doseči čim večjo stopnjo samooskrbe s zelenjavo, zato so vedno veseli dodatnih rok, ki lahko pomagajo na vrtu. Obvezne aktivnosti vključujejo pomoč pri pripravi obrokov (kar pomeni večinoma čiščenje in pripravo zelenjave), nabiranje divje hrano za skupnostno kuhinjo, vlaganje in vkuhavanje ter pomoč pri čiščenju kuhinje (ne več kot 4 do 6 ur na mesec).

Možne aktivnosti so:

 • delo v zeliščnem vrtu,
 • nabiranje sadja,
 • kuhanje.

PROJEKTI IN AKTIVNOSTI PO ŽELJAH PROSTOVOLJCA_KE

Te aktivnosti so lahko povezane z aktivnostmi, ki se že odvijajo v vasi ali pa so rezultat lastne iniciativnosti prostovoljca in so koristne za gostujočo organizacijo in/ali lokalno skupnost.

Nekaj primerov:

 • delo na zelenjavnem vrtu,
 • popravilo koles,
 • delo na gradbišču (postavljanje naravne gradnje).

JEZIK

Delovna komunikacija bo potekala v angleščini, vendar pa vaščani govorijo nemško in tudi delovni jezik je primarno nemški. Zaželjeno vsaj malo predznanja nemškega jezika in pa velika motivacija za učenje nemščine in nadgradnjo uporabe nemščine tekom EVS-a. Erasmus+ omogoča opravljanje spletnega tečaja nemščine pred začetkom EVS-a.

BIVANJE IN NAMESTITEV

V vasi je na voljo vegetarijanska in veganska hrana, ki si jo lahko prostovoljec pripravi sam ali pa gre v skupno kuhinjo. Vse sestavine so ekološke.

Prostovoljec_ka bo skupaj z ostalimi mladimi prostovoljci živela skupaj. Skupino sestavlja približno 10 ljudi, večinoma Nemcev in 2 EVS prostovoljca. Vsi prostovoljci živijo v prikolicah (“bauwagen”). Vsako prikolico si delita 2 osebi. Običajno je v osrednjem prostoru pečka, na vsaki strani pa sta dve sobi. Prostovoljci imajo svojo skupno kuhinjo ter zunanjo kopalnico. Ostale potrebe (notranja kopalnica, pralni stroj ipd.) so jim na voljo v skupnostnih prostorih.

Prostovoljci delajo za različne organizacije v vasi, se vključujejo v aktivnosti v vasi, obenem pa imajo tudi lastne aktivnosti. Enkrat na teden pa se zberejo skupaj (t.i. forum), da se pogovarjajo o tem, kaj se jim dogaja in kje so njihovi problemi, da jih skupaj razrešujejo. Običajno enkrat na teden prodajajo pecivo v Cafe-ju, poleti se odpravijo skupaj na izlet, organizirajo delovni teden za mlade…

Posebnost vasi so stranišča, ker uporabljajo zgolj kompostna stranišča.

Daljši opis ekovasi najdete v Looking for EVS Volunteers in Sieben Linden2018.

PRIJAVA IN IZBOR

Če se želite prijaviti na EVS v Sieben Linden pošljite do 15. decembra na drustvo.preplet@gmail.com v angleščini napisan življenjepis in motivacijsko pismo. Priložite tudi svojo fotografijo. Omenite, če imate izkušnje dela v strežbi ali gosti in ali imate kakšne izkušnje dela v kuhinju, vrtu ipd.

Izbrani prijavitelji bodo opravili Skype intervju z gostujočo organizacijo Freundeskreis e.V. , na podlagi česar bo opravljen končni izbor.