Pozno julija smo se odpravili na Nizozemsko, kjer smo se udeležili mladinske izmenjave na temo grajenja skupnosti. Ekovas Bergen, v bližini mesteca Alkmaar, nas je gostila skupaj z ostalimi udeleženci. Izmenjava je združila mlade iz štirih skrajnih koncev Evropske Unije: Finske, Španije, Slovenije in Nizozemske. Obravnavali smo teme sociokracije, permakulture in življenja v skupnosti. Ekovas se nahaja na območju opuščenega vojaškega letališča. Bivali smo v taborišču znotraj ekovasi,
koristili pa smo tudi polpokrit skupni prostor s kuhinjo in odrom. Na voljo je bila le tekoča voda, zato je bilo za potrebe bivanja zgraditi tuš s solarnim gretjem.

sdr

Že na začetku smo se udeleženci razdelili v delovne skupine in vsaka od skupin je čez celoten potek izmenjave koordinirala določen sektor našega tabora. Delo smo razdelili na skrb za hrano, dokumentacijo, sprostitev in vzdrževanje. Organizirali smo rotacije za kuhanje, čiščenje in pomivanje posode. Polnili smo vreče za solarno ogrevanje vode za tuš. Cepili smo drva za večerni ogenj. Skratka, vsak je prispeval svoj delček k temu, da je naš tabor dobro funkcioniral.

Organizatorji in mladinski voditelji so poskrbeli za zanimiv in razgiban program. Skozi delavnico sociokracije smo se učili, kako lahko dobro funkcionira skupnost. Predstavljena nam je bila zbirka orodij, kot so nenasilna komunikacija, co-counseling in zmajevo sanjanje. Vsak dan so bile organizirane delavnice, kot so naravna gradnja, užitne divje rastline, travniške rastline, kuhanje, gradnja kompostnega stranišča, domača kozmetika, kompostiranje, preživetje v divjini… Del časa je bil namenjen druženju, sprostitvi in zabavi. Obiskali smo mesto Alkmaar, šli na plažo, zgradili finsko savno in organizirali zabavo v zapuščenem bunkerju. Ob večerih smo se družili ob ognju, hrani in španskih ritmih.

Sociokracija
Spraševali smo se, kako lahko ustvarimo skupnost, kjer vsak pride do besede in izraža svoje želje in mnenje. Odgovor se najde v sociokraciji. Bistvo te je aktivno sodelovanje vseh v odločitvah. Skupnost, ki prakticira sociokracijo ima dogovorjene vloge in sisteme, kot so delovne skupine, predstavnike delovnih skupin, facilitatorja… Najprej smo se je naučili preko vzorčnih situacij, kasneje pa uporabljali v vsakdanjih praktičnih primerih.

Co-counseling
Je oblika terapije, ki se izvaja v parih. Med osebama se ustvari varen prostor, v katerem se lahko vsaka od njiju posebej odkrito izrazi in s tem procesira svoja čustva in probleme. Druga oseba v tem času nudi podporo in pomoč. Obe osebi imata isto količino časa, za katerega sta se vnaprej dogovorili.

Permakultura
Je sistem načrtovanja, ki se zgleduje po delovanju trajnostnih naravnih sistemov. S svojimi etikami in načeli je lahko dobro vodilo tudi za urejanje socialnih in ekonomskih sistemov, še posebej v trajnostno naravnanih skupnostih.

Open space
Mladinske izmenjave ponujajo mladim plaformo, da s sovrstniki delijo svoje znanje, izkušnje in zanimanja, zato je bilo nekaj delavnic namenjenih open spaceu. To je bil določen čas med potekom delavnic, kjer je vsak lahko delil svoje znanje, ali izrazil zanimanje za določeno temo, o kateri smo skupaj razpravljali.

Ta izkušnja je bila formativna za vse nas udeležence in nas bo spremljala do konca naših življenj.
Alex Eržen, Melanie Vuga, Eva Zupančič

POVEZAVE

Spletna stran projekta

Dnevne novičke, ki smo jih izdali tekom izmenjave

Galerija fotografij