Otroci potrebujejo naravo, igro in druženje. V gozdu uživajo, gradijo, raziskujejo in se učijo. Dokazano je, da se otroci preko igre in z lastnimi izkušnjami največ naučijo in zapomnijo. Poleg tega se naužijejo svežega zraka in pridobijo spretnosti, ki jim bodo pomagale tudi kasneje v življenju: razmišljanje s svojo glavo, gibalne in motorične spretnosti, uporaba vseh čutov, poznavanje rastlin in živali, raziskovanje …

Vse to jim bomo omogočili v bližnjem gozdu, na Koščakovem hribu, sredi Grosuplja. Vodila jih bo Kristina Sever, mag. ing. gozdarstva, ki bo otroke s svojim znanjem vodila skozi raznoliki in zanimivi gozdni svet, na pomoč pa bosta priskočili še Eva in Lara.

ZA KOGA? Raziskovalce, ki obiskujejo 1. do 5. razred osnovne šole.

KDAJ? Raziskovalnice so namenjene šolskim otrokom, potekale pa bodo vsak ponedeljek od 16.00 – 18.00 ure, celo šolsko leto razen v času počitnic.

Raziskovalnice potekajo v vsakem vremenu. Za nas dež in sneg nista ovira. Kaj je boljšega od skakanja po lužah? Gozdarji pravimo “ni slabega vremena, je samo slaba oprema”, zato je primerna oprema obvezna – dežne hlače, pelerina in dodatna oblačila za preobleči.

KJE? Dobili se bomo na spodnjem (makadamskem) parkirišču pod zdravstvenim domom.

S parkirišča se bomo peš odpravili proti Koščakovem hribu na naše ustaljeno mesto v gozdu. Prve pol ure bomo namenili skupnim vodenim aktivnostim (igrice, učenje), nato pa bodo otroci imeli čas za prosto igro. To pomeni, da bodo sami izbrali kaj bodo počeli, seveda pod budnim očesom naših mentoric.

Otroška domišljija ne pozna meja 🙂 Do sedaj smo zgradili že veliko zatočišč, bunkerjev, šotorov in ostalih zgradb, hišico za vile, gugalnico, pravi zip line, krepili plezalne spretnosti, “kuhali” zdravila za živali, hodili bosi po gozdu … Galerijo fotografij najdete na Facebooku.

CENA IN PRIJAVA

Prva dva obiska kadarkoli v mesecu septembru sta brezplačna, da se lahko spoznamo in se odločite ali se nam boste pridružili.

Enkratni obisk je 10€.

Mesečna udeležba je 28€ (velja za srečanja v posameznem mesecu, neudeležba se ne more prenesti v naslednji mesec).

Celoletna udeležba je 150€.

Potrebne so predhodne prijave preko spletnega obrazca.

MENTORJI

Kristina Sever – mag. ing. gozdarstva

Gozdarka,  ki jo navdušuje vse kar je povezano z naravo, še posebej ptice in gozd 🙂 Obožuje potovanja in raziskovanje še neobljudenih krajev. Svoj višek energije usmerja v športne aktivnosti, vrtnarjenje, kulinariko, jogo in meditacijo. Prav tako se aktivno ukvarja z gozdno pedagogiko, s katero želi otrokom čim bolj približati naravo in jih spodbuditi k naravni igri.

Eva Zupančič

Odkar se je v društvu Preplet spoznala s prosto igro, ji je ideja vedno bolj in bolj všeč. V gozdnem okolju z ostrim očesom pazi, da nadebudneži varno uporabljajo žage in nože. Njena motivacija za delo z otroki jo bo vodila tudi v študij pedagogike.

Lara Kastelic – uni. dipl. biologinja

Žene jo ustvarjanje priložnosti, kjer se lahko mali in veliki ljudje povežejo med seboj in z naravo. Spogleduje se s pedagoškimi pristopi, ki temeljijo na gozdni in Waldorfski pedagogiki. Veliko potuje in sodeluje v evropskih projektih povezanih s permakulturo in ekološkim načinom življenja.